Dann

Even voorstellen: Dann
door Youp Soulman, 20 sept. 2006.

GJ Danenberg
Foto: Gert-Jann Danenberg

Passie voor muziek
De jongste bediende van Delft Music Projects, tevens razende reporter, stelt zichzelf in het interview hieronder aan je voor. Zijn motto: “Plezier zit in het klimmen, van het uitzicht geniet je maar even.”

Verleden
Voordat Dann zich bij Delftse Muziek Projecten aansloot, speelde hij o.a. in Septysed, Brave, Gemini (met als hoogtepunt: winnaar van de Grote Prijs van Zuid-Holland en winnaar van de publieksprijs in de Grote Prijs van Nederland) en Geminia. Verder componeert Dann samen met zangeres Anne van Buuren jaarlijks voor de 4 mei herdenkingsvoorstelling en speelde hij in een aantal toneelstukken en orkesten.

Heden
De laatste maanden is Dann weer volop met nieuw materiaal aan het werk. In de studio worden de eerste demo's uitgewerkt. Met veel behulpzame vrienden wordt er muzikale invulling geven aan de nieuwe songs. Om de liedjes te laten groeien wordt er tussen de bedrijven door opgetreden. Op 1 juni 2006 verzorgde Dann, samen met Amelie, het voorprogramma van Stevie Ann in Speakers. In mei speelde Dann samen met Leave in Musicon. De intieme singer/songwriter concerten lenen zich goed voor de liedjes en voor de perfomance. "Soms is terug bij af helemaal niet zo slecht! Ik geniet van deze concerten, van het contact met het publiek. Zo is muziek bedoeld.” Van nieuwe optredens houdt DMP je op de hoogte.

Toekomst
“De aandacht ligt nu bij het opnemen van een Solo Album ondersteunt door veel bevriende muzikanten, waarmee ik de laatste jaren veel heb gewerkt. Het doel is om de invloeden van stilten in de liedjes uit te vergroten. Dit alles doen we in onze eigen studio, waarin we lekker de tijd nemen om het beste in iedereen naar boven te kunnen halen."

De muziek en het volk
Een passie die terug te vinden is in de manier, waarop de Spanjaarden de flamenco beleven. ”Zij duiken helemaal in die muziek. Als Spanjaarden uitgaan dan is dat zo anders dan in Nederland. De mensen zijn mooi gekleed en als ze met elkaar op de flamenco dansen dan spat de sex ervan af zonder dat men elkaar aanraakt. De spanning die dat oproept, vind ik hartstikke gaaf.” Ook Ierland laat de zanger niet koud. “Het regent er veel en het leven speelt zich voor een groot gedeelte af in de kroeg. Een meeslepende maat, een glas vol Guinness, gezang over gemis en over banale blijdschap. Het is levendig, ik hou van de muziek van het volk.”

De aangevers en de vertaler
De invloeden zijn divers en worden niet verbloemd. Enthousiast haalt hij de ritmiek van Dave Matthews, de harmonieën van  David Gray, de teksten van Jaqcues Brel en de melodieën van Tim Buckley aan. De inspiratie komt uit verschillende stijlen. Het temperament van flamenco, de weemoed van fado, de lyriek van de chanson, de hartstocht van folk. Er zit van alles wel iets in. Het gaat om passie, gebracht met vuur, waarbij de schoonheid zit in de koppeling met tekst en muziek. “Het gekletter van Spaanse gitaren, de traan van een dronken Ier, de bitterheid uit een Franse tekst, het kan me allemaal raken”

De plaat en zijn verhaal
Neil & Tim Finn, de broertje uit Nieuw Zeeland zijn een verhaal apart. Dann heeft zelfs zijn zoontje Finn genoemd, dat zegt genoeg. Met Everyone’s here uit 2004 weten ze in twaalf hoofdstukken een compleet verhaal te schrijven.

Lekkerste Live
Voor het concert van Dave Matthews, solo in het Hammersmith Apollo, reisde hij speciaal met vrouw en vrienden naar Londen, 15 mei 2006. “Die man weet moederziel alleen een hele zaal, twee uur lang aan zich te binden. Slechts gewapend met één gitaar, waar hij een heel orkest en de mooiste composities uit weet te toveren. Pure magie!”

Covers of eigen werk?
“Ik kies voor beide. Er zijn nog altijd liedjes die ik zelf niet uit mijn pen krijg en wel graag zou willen schrijven. Dus bewerk ik deze liedjes en zing ik ze alsof ik ze zelf geschreven heb. Ik voel het als voordragen uit eigen werk. Ook het publiek kan een bekende melodie altijd wel waarderen.”

De zanger en zijn gitaar
Akoestisch gitaar (staalsnarige Maton en nylon snarige Alhambra) en zang (microfoon: Neumann KMS 105), versterkt door een Cromacord Podium IV. In oktober gaat Dann zijn nieuwe liefde ophalen: een Taylor GR Roastwood Sprous, besteld in België.

Meer weten?
www.dannsings.nl