Dann

Nieuw talent laten bloeien
door Dann, 27 oct. 2006.

Polle
Fotografie: Garrett

Faciliteiten ontbreken
Polle Eduard is ongetwijfeld het bekendste lid van DMP. "Waar het om gaat is een sneeuwbal effect op starten, zodat ambitieuze artiesten publiek kunnen veroveren door regelmatig te spelen. De faciliteiten ontbreken op dit moment. Vandaar dat stichting Delft Music Projects zich hiervoor inzet."

Het interview met Polle Eduard vindt plaats tussen de repetities voor de aanstaande reeks concerten met Hans Vermeulen en de Rest. “Het voelt weer vertrouwd, iedereen heeft zijn huiswerk gedaan. Het was weer zo’n moment van ogen sluiten en heerlijk genieten van de klanken om me heen”. Polle is voorzitter van de stichting Delft Music Projects. “Het klimaat voor beginnende artiesten in Delft kan vele malen aangenamer worden en daar zet ik me voor in”.

Terugdenkend aan zijn eigen start als beroepsmuzikant op jonge leeftijd in de jaren 60, geeft Polle aan dat hij juist door het live spelen heel erg is gegroeid. Daarnaast heeft het vele optreden hem bestaansrecht gegeven. Zowel artistiek als financieel. “Voor jonge muzikanten wordt het steeds moeilijker om te spelen en zich te ontwikkelen. Er zijn te weinig podia met live muziek. Juist door op te treden is het voor beginnende musici mogelijk inkomen op te bouwen en zo uiteindelijk al hun talenten aan te wenden voor de muziek”.

Soortgelijke ontwikkeling gebeurde rond 1994, toen Polle samen met de eerder genoemde Hans Vermeulen iedere dinsdag in De Paap in Den Haag speelde. “Binnen afzienbare tijd hadden we weer een omvangrijk aantal supporters en door die vraag raakte zelfs een platenmaatschappij geïnteresseerd, wat ons uiteindelijk weer een platendeal en een bijzonder avontuur in Thailand opleverde”.

Eigenlijk hoef je Polle niet ééns te vragen naar zijn plaat en zijn verhaal. Ik bel Polle tijdens de boven vermelde repetitie, de man lijkt wel een jukebox. Je gooit er een muntstuk in en de klassiekers vliegen je om de oren. Terwijl Polle zijn voorliefde voor Jeff Beck belijdt hoor ik de Rest het intro van The Load (geweldige muziek van The Band) inzetten. Verder laat Polle geen gelegenheid voorbij gaan om Neil Young te coveren, aan Almost Cut My Hair te horen, zeer verdienstelijk en nog toepasselijk ook!

Het gaat Polle zeker niet om de oude tijden te doen herleven. Het gaat er om, nieuwe tijden te laten bloeien! Hierbij wordt zeker niet ontkend dat er in de stad een breed scala aan activiteiten wordt georganiseerd. Waar het wel om gaat is een sneeuwbaleffect te starten, zodat ambitieuze artiesten een publiek kunnen veroveren door regelmatig te spelen. De faciliteiten ontbreken op dit moment. Vandaar dat stichting Delft Music Projects zich op alle gebieden hiervoor inzet.