Westerpop

De 13 van Westerpop
door Youp Soulman, 27 aug. 2006.

Wat een feest, voor iedereen die er bij is geweest. Maar zeker ook voor hen die de 17e editie van Westerpop gemist hebben, volgt er op deze pagina een terugblik. Delftse Muziek Projecten presenteert dit overzicht op uitnodiging van de organisatie van Westerpop en de redactie van de Delftse Post.

René Steijger
Fotografie: Kim de Louw

DMP vond het fantastisch om er twee dagen bij te zijn en kiest er uitdrukkelijk voor om ook het regionaal talent dat zich op vrijdag manifesteerde evenveel ruimte te geven als de zaterdagse eredivisie. DMP biedt namelijk een (voorlopig slechts papieren) podium voor alle muziek die er in de Delftse regio gemaakt wordt. Vanaf 1 september hebben we ook een digitaal portaal op www.delftmusicprojects.nl. De presentatie daarvan valt samen met de officiële opening van TOP. Want er zit ook muziek in het Techniek Ontmoetings Punt. Deze bijeenkomst is vanaf 14.00 uur gratis toegankelijk, meer info hierover vind je op TOP.

In de 13 van Westerpop stelt DMP alle 13 bands die afgelopen weekend opgetreden hebben 13 frequently asked questions. Dat 13 echt geen ongeluksgetal is voor Westerpop bleek wel uit de perfecte organisatie. Want alle bandleden die DMP gesproken heeft waren unaniem lovend over de uitstekende sfeer en fantastische inzet van honderdtachtig (niet voor niks dat engelse dartscommentatoren daar zo enthousiast over doen) vrijwilligers. En dat mag best nog een keertje extra in de krant!

Mooi vuurwerk, knappe theateracts, gezellige standjes, beste catering, zelfs het weer werkte mee. Want heej! Wat is nou Westerpop zonder af en toe een deinende ponchozee, bevaren door een parapluvloot? Geweldig toch! Kortom het spektakel was compleet en nu snel over naar de muziek want daar draait het op deze pagina's allemaal om. Meer over Westerpop vind je hier en vergeet ook niet te luisteren naar het uitgebreide verslag van Westerpop op Radio Delft. Woensdag 30 augustus en zaterdag 2 september tussen 19:00-21:00 uur op 106.3 FM (kabel 92.9 MHz.).

Helm niet verplicht

Ook de liefhebbers van oerend harde rock worden op hun wenken bediend tijdens de vrijdagavond tombola van Westerpop 2006. De hiervoor verantwoordelijke band heet 3Speed Automatic. In de 150 jaar oude Villa Rocka, de thuisbasis aan de oevers van de Maas, schrijven ze veel nummers. Dit resulteert in de opname van hun eerste album, Nomans Land. Op dit album leidt 3SA de luisteraar van sleazy hardrock naar stonerrock en van blues naar psychedelica. Afgaande op de razend enthousiaste recensies van de internationale pers, stevent 3SA in de hoogste versnelling op haar doel af.

3SA
3Speed Automatic
(Rotterdam, 2003)
Wanneer:
Westerpop, vrijdag 19:00 -19:45 uur.
Wie:
Stefan Persaud (zang + bas)
Guido Debrichy (gitaren)
Willem Stevense (grums)
Wat:
Stoner rock, sleazy metal, bluesy psychedelica
Waar:
www.3SA.nl
Invloeden:
Grand Funk Railroad, Jimi Hendrix, Led Zep, Cream, Blue Cheer
Lekkerste Live:
Hey Man, Stand Back, Walk in the Sun
Opvallend:
Vanwege het vroege tijdstip ging Westerpop voor de kwaliteit en niet voor de kwantiteit
De plaat en zijn verhaal:
Moeilijk kiezen tussen Hendrix’ Band of Gypsies en Grand Funks eerste LP uit ’69 met daarop de fameuze jailersong Inside Looking Out. Vanwege de pisstop, elke keer op de afsluitdijk richting de Sing Sing Studios, speakers op 10, op een rijtje proberen het tij te keren.
Quote:
“Lekkere opener” volgens René Steijgerpijp.
Wat vond de band van Westerpop:
Moeilijk om te openen, het geluid waaierde te veel uit. Good 2B back (gestudeerd in Delft), lekker gespeeld.
Algemene indruk DMP:
Oerend hard in de traditie van de sixventies supertrios. Razend (affentoe letterlijk ;-) knap, voldoende tempowisselingen. Potentiële winnaar, pech dat Roadkill vorig jaar al gewonnen heeft.
Hoe nu verder:
Binnenkort komt de special edition van Villa Rocka uit, een dual disc met direct to metal versie van de eerste LP en een bonus DVD met behind the scene materiaal en clips. Volgende maand op Buzzfest in Nijdrop en nu al een uitnodiging voor de Metal Hammer Stage in Novisad (Servië) 2007 op zak. Er wordt hard aan gewerkt, gaat allemaal niet automatisch maar zeker op meer dan dubbele snelheid. 3SA komen er wel!

MVV speelt thuiswedstrijd

“We vinden muziek maken leuk, het is een pure hobby. Ooit stonden we te wachten op het schoolplein van de Vermeerschool, om onze kinderen op te halen en van het een kwam het ander. We treden beperkt op, eens in de twee maanden. Voor de Peter Tetteroo Bokaal zijn we, middels een demo-CD, gekozen uit bijna 60 inzendingen. Apentrots zijn we, een thuiswedstrijd voor een veelkoppig publiek. We proberen de mensen met onze muziek recht in het hart te raken. In die zin beloven we een hartverwarmend optreden.”

MvV
Mannen van Vermeer

(Delft, 2002)
Wanneer:
vrijdag 26 augustus, 20:00-20:45.
Wie:
Willem Overgaag (parlando)
Bart Swinkels (gitaar)
John van Galderen (bas)
Chris de Weijer (drums)
Petr van Blokland (keys)
Gunter Weber (big max sax)
Wat:
Tom Waits goes NL
Waar:
www.mannenvanvermeer.nl
Invloeden:
De Dijk met een franse kwinkslag
Lekkerste Live:
Buitenbar (fresh & funkie), Winter in Skipluiden (ala Sweet d’Buster), Wist ik het maar (geen commentaar).
Opvallend:
Op uitnodiging begonnen op het Voorschot Festival, een paar jaar geleden, met het maken van krachtige levenslustige popmuziek. Doorleefd maar immer fris. Nederlandstalig dus dicht bij huis, in een Dellufs decor. De Boterbrug, Burgwal, Schipluiden, de Delftse regio komt ruim aan bod in de teksten, die verhalen over alledaagse en bijzondere dingen.
De plaat en zijn verhaal:
Niemand in de Stad, Chris’ zwager drumt bij De Dijk, vandaar ook dat de demo’s in Amsterdam opgenomen worden. De Mannen houden bovendien van dat soort prozaische teksten.
Quote:
Tja, hoort niet thuis op dit festival was de reactie die ik van meerdere bezoekers hoorde.
Algemene indruk DMP:
Knap zoals de vertaalslag naar een groter podium gemaakt is. Willem heeft hoorbaar zanglessen genomen!
Wat vond de band van Westerpop:
“We vinden het een enorme eer om op hèt Dellufse podium te mogen staan” aldus Willem.
Hoe nu verder:
Er is inmiddels een demo-CD met 6 nummers opgenomen, de bedoeling is om daar nog 6 aan toe te voegen. De Mannen spelen puur voor de lol en gaan ermee door zolang het leuk blijft.

Frisse rock voor miljoenen

De huidige bezetting (sinds 2004) zien we echt als een nieuw begin” meldt de band zelf. “We spelen losbandige frisse songs met kop en staart, zonder teveel poeha. Gewoon Rock’n’Roll, je moet het voelen en zeker niet te veel over lullen”. Mooi meegenomen dat de jury het met V4M eens is en dat ze de Peter Tetteroo Bokaal aan het eind van de vrijdagavond mee naar huis mochten nemen.

V4M
Vegas for Millions

(Berkel & Schiedam, 2003)
Wanneer:
vrijdag 25 augustus, 21:00-21:45 uur.
Wie:
Geoffrey Harremans (zang + gitaar)
Ruben Hoogland (bas)
Steven de Wees (drums)
Wat:
Pure R’n’R, garagepop
Waar:
www.vegasformillions.com
Invloeden:
Black Rebel Motor Club, Hives, Stones, Paul Weller
Lekkerste Live:
Sucker! en Tell Ya What I Know (heavy Sheer?)
Opvallend:
De muziek nodigde blijkbaar uit tot een parasollendansje.
De plaat en zijn verhaal:
Gevraagd naar de clip waar het allemaal mee begon voor Geoffrey klonk het vastberaden: “Iggy Top Pop, wat een Lust For Life straalde die man uit, niet normaal. Zo simpel moet rock’n’roll klinken”
Quote:
Zanger met uitstraling, gewoon erg goed. Geile R’n’R!
Wat vond de band van Westerpop:
“Veel spelen en hard knokken is ons motto” volgens Geoffrey “en daar gaan we dankzij Westerpop na vanavond gewoon mee door.”
Algemene indruk DMP:
Hoewel V4M een echte festivalband is, was er weinig contact met het publiek. Enthousiasme daarentegen te over, daar kom je een heel eind mee, zo bleek aan het eind van de avond.
Hoe nu verder:
Na 2 EP’s wordt er nu gewerkt aan een volwaardige CD, de publiciteit en begeleiding van Westerpop gaan op zeker voor een hele reeks optredens zorgen en daar worden ze alleen maar beter van. We gaan nog een boel van V4M horen en heus niet alleen als opener van Westerpop 2007.

Roekeloze pretpunk

Vooraf gaven we deze jonge Delftse band een goede kans om volgend jaar het hoofdprogramma van Westerpop te openen, de jury besliste echter anders. Hoe dan ook: elk optreden loopt uit op een spetterend feest! De band heeft in korte tijd een grote groep trouwe fans opgebouwd. De zelfbenoemde citypunk stroming mag met recht een begrip worden genoemd.

Citypunks
Reckless
(Delft, 2002)
Wanneer:
vrijdag 25 augustus, 22:00-22:45 uur.
Wie:
Dirk Jansen  (zang + gitaar)
Michael Spierenburg (bas)
Robin Faas (drums)
Wat:
Citypunk
Waar:
www.recklesscitypunk.nl
Invloeden:
Greenday, Offspring
Lekkerste Live:
Leave Me Alone + Meet My Ex Girlfriend
Opvallend:
Jonge honden met aanstekelijke energie
De plaat en zijn verhaal:
Alle drie zijn ze rücksichtslos fan van Millencolin, de zweedse band die al 10 jaar punk speelt voor de lol. “Op weg naar een optreden een CD-tje van Millencolin en gaan met die banaan. Het zelfde geldt overigens voor Red Hot Chili Peppers, Stadium Arcadium is top!”
Quote:
“De goudvis van Michael heette Reckless, die dood ging op de dag van ons eerste optreden in 2002 en zo is het gekomen.”
Wat vond de band van Westerpop:
Reckless rockt loos, veel response van de kids vlak voor het podium.
Algemene indruk DMP:
Een betterpunk brigade die gaat als een trein. Versnellend en vertragend, maar steeds vaart houdend, dondert deze band door je gehoorschacht.
Hoe nu verder:
Meet My Ex Girlfriend wordt de nieuwe single en daarmee hopen we door TMF en MTV opgepikt te worden.

Grooves zijn Okkernootzaak

Uren achtereen kunnen de jongens freaken op de groovebox. Al die uren in de oefenruimte werden vastgelegd op de band. Achteraf zijn al deze jams ingedikt tot korte krachtige nummers. De demo's, Truuk uit 2005 en OK uit 2006, zijn via de site te beluisteren, de hoesjes zijn zelfs te downloaden. Geen probleem bij Okkernoot, het oog wil tenslotte ook wat! Okkernoot speelt vaak samen met muzikale gasten, danseressen en breakdansers. Kortom dat wordt een spektakel op Westerpop.

Okkernootjes
Okkernoot
(Rotterdam, 2001)
Wanneer:
vrijdag 25 augustus, 23:00-23:45 uur.
Wie:
Tirza Smit (zang)
Koen Samson (bas)
Martin Putto (drums)
Jorith Versteeghe (keys + samples)
Wat:
drum’n’bass, triphop, tangopop
Waar:
www.okkernoot.com
Invloeden:
Spinvis, Massive, Hendrix
Lekkerste Live:
Piazolla, What’s UP, Running
Opvallend:
Er werd zelfs een sample van Ma Belle Ami gebruikt als eerbetoon aan Peter Tetteroo.
De plaat en zijn verhaal:
De bassist haalt zijn inspiratie overal vandaan, van Eek-a-Mouse tot Primus. “Lekker donker soundje!”
Quote:
Als mijnwerkers in de muziek zwetend, afdalen in de krochten van de diverse stijlen, delven ze een NU-style die blij maakt!
Wat vond de band van Westerpop:
“Jammer dat de zang haast kopje onder ging in de drum en bas, was even wennen op een groot openlucht podium. Dan werkt een monitor toch opeens heel anders.”
Algemene indruk DMP:
Originele zangeres, goede stem, dit soort muziek van eigen bodem is cool. Lekker zwoel, lekker fris, lekker anders!
Hoe nu verder:
Eerst de Popronde door heel NL, tegelijkertijd willen ze graag adhoc samenwerkingsverbanden aangaan om het spannend te houden. Ook dat is op de site terug te vinden Okkernoot breekt wet!

Het dak eraf

On stage zet ROOOM een echte show neer! Zeker omdat ze tijdens optredens met maar liefst negen mensen op het podium staan. Naast de club van vier komen er dan een drummer, bassist, toetsenist en twee achtergrondzangeressen bij. ROOOM is live op haar best en iedere show is ook echt een feest. Muziek waar je onmogelijk stil bij kunt staan. Toch zijn de lyrics zeker niet ondergeschikt. Muziek om te dansen en te denken.

Rooooooooom
ROOOM
(Den Haag, 2003)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 13:30-14:25 uur.
Wie:
Ronno (producer/gitarist)
Romagna (leadzangeres)
Stamina en DNA (rappers)
Wat:
Urban Pop, R’n’B, Hip Hop, Rap
Waar:
www.rooom.com
Invloeden:
Aretha Franklin, Chaka Kahn
Lekkerste Live:
Reflection, Overdose, First thing (single)
Opvallend:
De danspasjes en presentatie van Romagna. Prachtige zangeres, ook wat uiterlijk betreft.
De plaat en zijn verhaal:
Romagna is een echte zap-ster, maar Chaka is Queen. Ronno haalt zijn inspiratie bij Marley vandaan en dan met name het nummer Stir It Up. Dat is precies wat ROOOM wil!
Quote:
We Rule Our Own Mind!
Wat vond de band van Westerpop:
“Te gek, prima opwarmer” (voor het Malieveld, met Kane, later die avond – RED).
Algemene indruk DMP:
Achtergrondzang zeer goed en de rappers vormen een (h)echt team!
Lekker zwart geluid, toekomst in de muziek verzekerd.
Hoe nu verder:
Afgelopen zondag stonden ze op de HaSchiBa en 1 september op Beatstad Den Haag. De 3e op de R’damse Uitmarkt en de 9e op The City Is Ours. Eind van het jaar moet de CD klaar zijn, de clip komt +/- 6x per dag voorbij op TMF. ROOOM is happening, dat is duidelijk!

Roadkill definitief in de hardrock eredivisie

Zanger Marco Hendriks van Roadkill is op 16 augustus 2005 overleden aan de gevolgen van kanker. Hendriks was sinds 1997 zanger van de band. Dus op Westerpop graag even speciale aandacht voor Die Trying van de Merlin CD, het nummer dat gedraaid is tijdens de crematie van Marco. En dat was slechts één week voordat ze de Peter Tetteroo Bokaal veroverden, waardoor ze dit jaar het festival mogen openen.
Roadkills
Fotografie: Kim de Louw

Roadkill
(Rotterdam, 1996)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 14:55-15.50 uur.
Wie:
Marc Mes (zang)
Jaco Dekker (gitaar)
Richard van Bohemen (gitaar)
Bardo Verwey (bas)
Gary Verwey (drums)
Wat:
Heavy metal ala Iron Maiden, Megadeth en Nutellica.
Waar:
www.roadkill.nl
Invloeden:
80’s verantwoorde hardrock, lang geleden begonnen als coverbandje met Billy Idol enzo.
Lekkerste Live:
Pyramid, Human Season, Merlin (lekker intro, Master of Madness), Rapin’ Justice, Smooth Lookin’ Creep.
Opvallend:
Tijdens Turned Page bleek roadie Ivan ook nog eens over een Iron Maiden strot te beschikken.
De plaat en zijn verhaal:
Alles van Iron Maiden en Dream Theatre, die gasten weten goede melodieën en gevoel voor show met elkaar te combineren.
Quote:
Metal viert hoog tij, volgens Jan is dit wel iets voor het Doelenplein, op een rustige zondagmiddag.
Wat vond de band van Westerpop:
Kroon op 3 jaar stijgende lijn dankzij MAN-management. Na PTB alleen maar gegroeid.
Algemene indruk DMP:
Ondanks het onzuiver geluid kwam Roadkill lekker uit de startblokken. Marc krijgt het publiek prima mee, 1e vuurwerk van de dag, nog voor drieen.
Hoe nu verder:
2 september staan ze in the Little Cave (R’dam), daarna een tour in het voorprogramma van House of Lords (USA). Opnames voor de nieuwe CD beginnen eind 2006, werktitel wordt Cryo Genics, releasedatum: maart 2007.

Van Future Funk tot Groove Armada

Oscar de Jong, Mark Kneppers (Wipneus & Pim en eigenaar van de Leidse platenzaak Velvet Music) en Wim Plug samplen lustig van vinyl en maken daarmee aanstekelijke dance tracks die ze onder meer opsturen naar het Britse label Jalapeno Records. Hun track Money In The Bag wordt opgepikt door Annie Nightingale van BBC Radio 1. Hun vierde EP Say Yeah levert de groep hits op in de DMC Buzz Chart, The UK Cool Cuts Chart en de Ministry Of Sound's Vital Vinyl Chart. Kraak & Smaak maakt remixen voor Jamiroquai, OlaBola, Mark Rae, Karl Moestl en Max Sedgley. Als DJ collectief hebben ze een vaste draaiavond in het Tilburgse 013.

K&S
Fotografie: Kim de Louw

Kraak & Smaak
(Leiden, 2003)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 16:15-17.10 uur.
Wie:
Mark Kneppers en Wim Plug (decks en samples)
Oscar de Jong (Rhodes) en U-gene (toetsen en zang)
Marc Baronner (bas), Ro Krom (drummer en rapper) en Rose (zang)
Wat:
funky breakbeat ook loungy house, jazzy electro, hippe hiphop.
Waar:
www.kraaksmaak.nl
Invloeden:
Basement Jaxx, Sly Stone, Kruder & Dorfmeister, Jamiroquai.
Lekkerste Live:
Say Yeah (afsluiter), Worm (als extraatje).
Opvallend:
Ondanks de regen bleef het publiek staan swingen.
De plaat en zijn verhaal:
Klassieker: License II Ill, toen dachten we: “Wat the Beasties kunnen, kunnen wij ook. Tegenwoordig onderweg naar een optreden: Gnarls Barkley + Lefties Soul Connection, dan hebben we elkaar nog wat te vertellen. Op de terugweg zijn we helemaal leeg, kunnen we alleen maar chillen met Opgezwolle of Jah Wat….”
Quote:
Your deodorant is out of sight!
Wat vond de band van Westerpop:
Last chance II dance, in september en oktober gaan we weer het land in met DJ-sets en live optredens.
Algemene indruk DMP:
Sublieme sound engineer in een voornummer geluid net zo fantastisch neerzet, net zoals de band is. Topper!! Het publiek stroomde gelijk naar voren ondanks regen, die dankzij de massale regendans tijdens het tweede nummer ook spontaan ophoudt!
Hoe nu verder:
Ro werkt aan een boek over Gotcha, een band die volgens hem geïmplodeerd is wegens verschillende mindsets. Verder wordt er gewerkt aan het project Fat Soul, een remix voor Sarah Bettens en blijft de vraag uit het buitenland ook gewoon aanhouden. Vier DJ’s in één band en toch blijven de neuzen in één richting, Kraak & Smaak kan alleen nog verder groeien.

Rectificatie: Abusievelijk is in de Delftse Post de foto van Five Horse Johnson bij het artikel van Kraak & Smaak geplaatst. Bij deze alsnog onze welgemeende excuses.

Southern Rock op Wester Pop

Het geluid van Five Horse Johnson uit Toledo, Ohio is altijd al zwaar en gevarieerd geweest. Sfeerrijke zuidelijke songs met uitmuntende gitaarpartijen van Brad Coffin, die sinds kort regelmatig de slide terzijde legt voor wat country tokkelwerk.

5HJ
Fotografie: Kim de Louw

Five Horse Johnson
(Toledo, 1995)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 17:35-18:30 uur.
Wie:
Eric Oblander (vocals/mondharmonica)
Brad Coffin (vocals/gitaar)
Steve Smith (bas)
Mike Alonso (drums, speelde bij Afghan Whigs)
Phil Durr (2e gitarist, afkomstig van Big Chief)
Wat:
Bluesrock met een rauwe energie en toegankelijke melodieën, die live vaak breed uitwaaieren.
Waar:
www.fivehorsejohnson.com
Invloeden:
Aerosmith, Lynyrd Skynyrd, Allman Brothers Band, Black Crowes, ZZ Top, Mountain en Captain Beefheart.
Leukste Live:
Buzzard luck, Gin Clear, Ditch Digger, 10ct Dynamite.
De plaat en zijn verhaal:
All time band favorite: Draw The Line, uit 1977 met daarop Bright Light Fright.  Het nummer dat ze zelf coverden op de Aerosmith tribute-CD “ Right in the Nuts”.
Quote:
Eric Oblander is drie maanden geleden gestopt met roken. “Dat had ik veel eerder moeten doen want ik merk nu met zingen en mondharmonica spelen dat ik een veel meer longinhoud heb. Mijn beroerte had er vast mee te maken dat ik vier pakjes sigaretten per dag rookte en best veel bier en whisky drink.”
Opvallend:
Oblander voerde als één van zijn favorieten ook Red Hot Mama van Funkadelic aan, niet bepaald een voor de hand liggen keuze. Hoewel, “it’s all in the boogie.”       
Wat vond de band van Westerpop:
“Goed festival, lekkere sfeer, we krijgen er 300 PK energie van en breken de hemel voor jullie open.”
Algemene indruk DMP:
Wij hadden iets meer verwacht van het paardenschoonmaakspul. Stevige onderbuikmuziek, dat wel maar te weinig actie op het podium, laten de muziek spreken. Leon Brak, zelf Americana muzikant, vond ze de beste van het festival.
Hoe nu verder:
Toeren tot half september nog door Europa, deze dagen nog 4x in NL daarna back 2 the States voor promotie van the Mystery Spot, hun 5e CD.

Grootse pop met kleine lettertjes

a balladeer is één van die bands die muziek moet maken omdat goede liedjes boven komen drijven. Als eind 2004 de beslissing genomen wordt een CD in eigen beheer uit te brengen, valt alles vrij snel op z’n plek. Begin 2006 ziet de eerste volwassen balladeer het levenslicht: Panama.

wan ballademan
Fotografie: Kim de Louw

a balladeer
(Amsterdam, 2003)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 18:55-19:50 uur.
Wie:
Marinus de Goederen (zang en piano)
Erik Meereboer (gitaar),
Tijs Stehmann (drums)
wegens ziekte van Arn Kortooms (ex-Soundsurfer) werd er op Westerpop gebast door Jeroen van Smokus.
a baladeer heeft wat met bassisten, zo lijkt het.
Wat:
lekkere lome luisterpop.
Waar:
www.aballadeer.com
Quote:
Fortune Teller wordt de nieuwe single, we verwachten er erg veel van.
Invloeden:
met de producer van BLØF, de arrangeur van Nick Drake en geld uit het spaarvarken.
Lekkerste Live:
Swim with Sam (de 1e single), Summer (de ultieme hangmat song).
De plaat en zijn verhaal:
het soort geluid dat U2 op the Joshua Tree produceerde, zo transparant. Dat wilden we met Panama ook bereiken. Trouwens razend knap, zoals U2 zich zelf opnieuw blijft uitvinden.
Opvallend:
slechts één cover: Boys of Summer van Don Henley.
Wat vond de band van Westerpop:
lekker gespeeld, steeds meer fans zingen de teksten letterlijk mee.
Algemene indruk DMP:
ingetogen luisterpop, lekker voor bij de bami. Mooie sound, hoogstens een beetje sambal bij!
Hoe nu verder:
in september in Spaarnwoude (25.000 m/v), voor het najaar staat een NL clubtour gepland. Eigenlijk was Westerpop daar de kick off van!

GEM smeekt om groter podium

Niet alleen heeft GEM met Good To Know You (bekend van de Randstad reclame) hun eerste top 20 hit op hun conto staan, met weken lang elke zondag in Top Of The Pops. Maar ook spelen ze minimaal zo'n honderd shows per jaar, waarvan een aanzienlijk aantal in het buitenland. Vooral in Duitsland doet GEM het heel erg goed. Je vraagt je af hoe ze überhaupt nog tijd vonden om dat tweede album te maken.

GEM
Fotografie: Kim de Louw

GEM
(Utrecht, 2003)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 20:15-21:10 uur.
Wie:
Maurits Westerik (zang)
Jeroen Kikkert (bas)
Ilco Slikker (drums)
Bas de Graaff en Vincent Lemmen (gitaren).
Wat:
Randstad wilden graag iets in de stijl van Oasis of The Hives en GEM past precies in dat straatje.
Waar:
www.gemmusic.nl
Lekkerste Live:
Good To Know, All I Want Is You
Invloeden:
Escapades klinkt als een klok door de mix van Werner Pensaert, de Belgische wonderdokter die onder meer samenwerkte met K's Choice, Zita Swoon, U2 en Rammstein. Ook is er meer aandacht besteed aan de melodieën en de arrangementen. Daarvoor riep de band de hulp in van voormalig Daryll Ann coryfee Anne Soldaat.
De plaat en zijn verhaal:
de jongens van GEM weten heel goed waar zij hun inspiratie vandaan halen. Vandaar die knipoog naar the Beatles' Sgt. Pepper in twee van hun outfits. Bovendien is Blonde On Blonde een all-time favoriet van Maurits. “Dylan maakt mooie, levendige muziek. Die staat ontroerend dicht bij me.”
Opvallend:
zonder enige twijfel is GEM de best geklede band van het land. Cynici zullen denken een damesblad te lezen, maar rockers met échte internationale ambities weten wel beter. Bovendien, cynici trekken geen volle zalen en GEM toevallig wel.
Quote:
´Ons geheim is dat we zelf grote muziekfans zijn en precies de muziek maken die we zelf willen.´
Wat vond de band van Westerpop:
Hadden al veel van Westerpop gehoord, echt een topfestival waar opvallend veel jong en oud door elkaar rondloopt. Prima sfeer, geweldige stage crew.
Algemene indruk DMP:
Frisse powerpop met spunk, gaan het nog veel verder schoppen.
Hoe nu verder:
GEM stond al op Lowlands, Noorderslag en Parkpop. Voorprogramma´s van the Editors, Von Bondies, Libertines en Stereophonics krijg je natuurlijk niet zomaar. En laten we eerlijk zijn, op Westerpop laten ze ook niet de eerste en alleen maar de beste spelen! Hierna nog 15 keer in NL en een toer door Duitsland met 30 optredens.

Carnaval voor Cowboys

Het BossHossen is een hit, ook op Westerpop! Hun 1e album werd goud in Duitsland en half Delft weet nu wel waarom. Dat het met Rodeo Radio ook wel goed komt, daar kan je een mooie fles Whiskey op innemen. Dus hoss naar de saloon en maak je eigen rodeo feesje. Zelfs presentator René Steijger had voor de gelegenheid een extra veer op zijn onafscheidelijke zaterdagse cowboyhoed. Yeehaw!

Wossbord & Woskey
Fotografie: Kim de Louw

BossHoss
(Berlijn, 2001)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 21:35-22:35 uur.
Wie:
Russ T. Nail: gitaar
Guss Brooks: staande bas
Frank Doe: drums
Hank Doodle: mandoline, harmonica + wasbord
Hoss Power: acc. gitaar
Boss Burns: zang
Ernesto de Torres: percussie + melodica.
Wat:
Vrolijke hillbillies
Waar:
www.thebosshoss.com
Discografie: 'Internashville Urban Hymns' (2003, goud in Duitsland), 'Rodeo Radio' (2006, stormde op nummer 6 de duitse Top 100).
Invloeden:
Ooit 7 Cowboys From Hell met o.a wasborden, banjo's, mandolines grote wereldhits van White Stripes, Cameo en Donna Summer zien spelen?
De plaat en zijn verhaal:
In de tourbus draait de BossHoss alles van Queens of the Stone Age tot 60’s obscuriteiten zoals the Sonics. Wauw, hoe rauw wil je het hebben.
Opvallend:
Hoog Yeehaw gehalte, de aanstekelijke presentatie werd consequent in onvervalst Texaans doorgevoerd.
Quote:
´Meer zweet, meer bloed, meer whisky in één CD is haast niet mogelijk! Rodeo Radio behandeld de tradities van Blues, Soul, Country, Rock & Roll met respect.´
Lekkerste Live:
In Duitsland zijn ze doorgebroken met hun single 'Hey Ya' (een geniale cover van Outkast), in NL moet dat toch ook lukken met Word UP bijvoorbeeld. Wat een showstopper!
Algemene indruk DMP:
Sommige bands kan je gewoon niet objectief beschrijven, wat een feest op het podium en ervoor.
Wat vond de band van Westerpop:
Dat het voor de cowboys ook feest was bleek wel uit het feit dat Boss en Hoss nog geruime tijd meespeelden met Bas Folreden tijdens de afterparty in Café Sport.
Hoe nu verder:
Er gaan zelfs al geruchten dat het Folreden Bluestrio meegaat op de herfsttoernee door de lage landen en Duitsland. Met de nieuwe CD die in 2007 uitkomt hoopt the BossHoss ook door te breken in the States. Ze zijn er gek genoeg voor, go 4 it!

De overtreffende trap van hot, hot, hot!

Je kunt niet meer om deze band heen en ook Westerpop heeft het geweten. Infadels staat garant voor een explosieve sensatie. Funky gitaarriffs, vette baslijnen en rauwe vocalen waarmee ze laten zien hoe mainstream en alternatief in elkaar over kunnen vloeien.

Bnann
Fotografie: Kim de Louw

Infadels
(Londen, 2002)
Wanneer:
zaterdag 26 augustus, 23:00-24:00 uur.
Wie:
Bnann (zang)
Matt (gitaar)
Wag (bas)
Al (drums)
Richie (keys)
Wat:
Danspop met uitstapjes naar organische elektronica en bliepende acid, die doet denken aan Primal Scream, Soulwax, Shamen en LCD Soundsystem. Maar Infadels halen hun inspiratie ook uit de rauwe intensiteit van the Stones en the Stooges. Punk, funk, dance, ska, hip hop, rock en blues, Infadels speelde Westerpop ermee plat.
Waar:
www.infadels.co.uk
Motto: 
Eat the MIC.
Quote:
“Als ze tot de geluidstoren staan mee te springen, dat geeft ons de energie om door te gaan. Daar vinden we bovendien de inspiratie voor steeds betere songs.” 
Lekkerste Live:
Can't Get Enough (antwoord op Depeche Mode?), Reality TV (Westerpop baby!), Jagger ’67 (Human League in overdrive), Love Like Semtex (de single waarmee ze direct loos gingen) en Brandon Vegas (de toegift, Make some noise!)
De plaat en zijn verhaal:
De ultieme dansvloervuller, Bnann hoefde zich geen seconde te bedenken: "Killer van Adamski". Beste dancealbum ever: "Leftism van Leftfield, met kop en schouders, dat verveelt nooit." Om aan te geven dat de melodieën bij the Infadels zeker geen ondergeschoven kindje zijn noemde Bnann Pet Sounds van the Beach Boys er in één adem achter aan. En tenslotte Dark Side of the Moon van Pink Floyd, niet te vergeten!
Opvallend:
Infadels staat garant voor een explosieve sensatie. Funky gitaarriffs, vette baslijnen en rauwe vocalen waarmee ze laten zien hoe mainstream en alternatief in elkaar over kunnen vloeien.
Wat vond de band van Westerpop:
Like Semtex, zoals Bnann het zelf uitdrukte. "What U get is what U give. Westerpoppers, jullie hebben het over jezelf afgeroepen!"
Algemene indruk DMP:
Niet verwacht dat de BossHoss nog te overtreffen waren maar met een explosieve set zorgde Infadels voor een waardige afsluiter van de beste Westerpop ooit.
Hoe nu verder:
Met de nieuwe single "Girl That Speaks No Word" en de optredens in september (o.a. Nighttown, Paradiso en Breda Barst) hopen ze dat " We are not the Infadels" weer terugkomt in de album Top 50. En dat vinden wij bij DMP niet meer dan terecht, wat een band!

In de 13 van Westerpop stelt Youp Soulman alle 13 bands die op 25 en 26 augustus opgetreden hebben 13 frequently asked questions.
Copyright: Delft Music Projects.